Във вчерашния ден Централната избирателна комисия взе решение за избор

...
 Във вчерашния ден Централната избирателна комисия взе решение за избор
Коментари Харесай

Надграждат машините за гласуване: Защо ЦИК няма "зелене светлина" за БГ софтуер?

 „ Във вчерашния ден Централната изборна комисия взе решение за избор на реализатор за надграждане на софтуера за гласоподаване в локални избори, защото доста пъти сме казвали, че софтуерът, който беше закупен 2021 година, към оня миг е бил създаден съгласно плануваните в Изборния кодекс избори с машинно гласоподаване, а локалните не са били планувани за гласоподаване с машини. “

Това разяснява в „ Тази заран “ ръководителят на Централната изборна комисия Камелия Нейкова. Тя уточни, че особено за тази активност е нямало различен вероятен реализатор,.

„ Създателят на софтуера на тези машини за гласоподаване е Smartmatic Iinternational Holding, с които ЦИК още след изборите, които бяха през април, организира многократни диалози и замяна на кореспонденции, с цел да бъде пряк сътрудник на българската страна и да няма медиатор в тези връзки “, съобщи Камелия Нейкова.

В някои случаи на локалните избори ще се гласоподава 5 пъти, разяснява проф. Михаил Константинов

„ Само че Smartmatic изрично отхвърли подобен пряк контракт и поеха ангажимент да извършат надграждането на софтуера, само че посредством „ Сиела Норма “ или посредством „ Информационно обслужване “, които предоставиха изключителните права. Правата са предоставени единствено на „ Сиела Норма “, защото „ Информационно обслужване “, които са и преброител на резултатите от изборите, отхвърлят да се ангажират с това. „ Сиела Норма “ на процедура е медиаторът “, уточни още тя.

Продължават инспекциите на претендентите за общински съветници, кметове на общини, на кметства и на региони

„ Толкова, доколкото не може да има техническо решение във връзка с този програмен продукт на гласоподаване, който се употребява за тези машини за гласоподаване, без присъединяване на Smartmatic – да, има взаимозависимост “, съобщи Камелия Нейкова.

На въпрос за какво ЦИК няма „ зелена светлина “ за български програмен продукт, който да се ръководи от „ Информационно обслужване “ и държавните институции, ръководителят на ЦИК отговори, че не знае.

„ Многократно сме обръщали внимание на това, поставяли сме въпроса на всеки един Министерски съвет, без значение дали е определен или назначен, дали е постоянен или длъжностен – да се направи задание за изработването на програмен продукт за гласоподаване и възложителят му да е българската страна. Имахме и концепция да се разпореди тази активност на Българска академия на науките – уверени сме, че има капацитет за това. Само че към този миг няма резултат “, съобщи Нейкова. Тя посочи, че съгласно нея не става въпрос единствено за пари.

За мен е най-важна интригата какъв брой ще вземе „ Възраждане “ в София, сподели доцент Георги Лозанов

Камелия Нейкова уточни, че при машинното гласоподаване към 2 милиона лв. е цената, която Smartmatic е определила за надграждане на софтуера. За другите дейностите, свързани с инсталиране на софтуера, превозване, логистика, техническо обслужване – разноските са почти що се касае за изборите през април, към 8 милиона лв.. Нови машини няма да се купуват, а тези, които имаме, се съхраняват в частния склад, в който се съхраняват от момента, в който са пристигнали в България.

„ За основаването на тази комисия аз персонално събрах от съвещание на Народното събрание, от изявления в медиите, само че с какво тъкмо ще се занимава тази комисия не мога да ви кажа, защото няма информация в ЦИК. Не мога да кажа какво целят депутатите с нея. Няма неприятно, че е основана, дано се правят всички нужни инспекции, които народните представители считат, че са нужни “. Това разяснява Нейкова по отношение на специфичната комисия, която беше основана на 21 септември и която би трябвало да ревизира сигурността на устройствата за гласоподаване.

„ По отношение на сигурността Изборният кодекс плануват една процедура, която се назовава засвидетелствуване на сходството, на софтуера на гласоподаване с техническата спецификация, с условията на закона. Това е главната инспекция за сигурността на софтуера на гласоподаване и това е предоставено на три държавни органа – на Министерството на електронното ръководство, Института по стандартизация и Института по метрология. Те и за тези избори ще създадат това – в осъществяване на закона “, уточни Камелия Нейкова.

Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР